[This page in English]
Nilla instruerar enligt Gertler-metoden, som fått sitt namn efter den berömde violinisten André Gertler, läromästare till flera världsberömda violinister. Det är en unik metod som rättar fel och brister på en grundläggande nivå. På tre till fem månader har du en helt ny teknik, fri från stråkdarr, vänsterhandsspänningar och intonationsproblem.

[Gertlers 14 ”budord för violinister]
[Fransk originalversion av ”budorden”]

Med rätt teknik försvinner spänningarna
Gertler-metoden bygger på avslappning. En spänd stråkarm begränsar musikern, och ger en märkbart sämre kvalitet. Dessutom leder spänningar i längden till smärta, som kan bli kronisk. Många musiker tar betablockerare för att hålla sig avslappnade, vilket inte är någon bra idé. Det enda säkra sättet att bli av med spänningar är att förändra sin teknik. Med Gertler-metoden får du en nyansrikare klang i fiolen och en bra grund för att utveckla din spelstil.

”Bara i en avslappnad kropp kan man tänka och musicera fritt” – Nilla Pierrou

Du börjar utan vänsterhand
70 procent av speltekniken ligger i stråkhanteringen, och det är i stråkarmen mycket av förändringsarbetet kommer att ligga. Du börjar helt från början med lösa strängar och bygger sedan successivt upp en helt ny teknik. Du lär dig slappna av och känna de artikulationer som finns, lär dig känna armens tyngd. Vänsterhanden används inte förrän stråkarmen klarar av att jobba avslappnat (efter cirka två veckor). Därefter sker uppbyggnad med Kreutzers etyder, med Gertlers egna ideer hur man ska studera dem.

Nystarten tog henne långt
Den bästa talangen kan bli förstörd om du inte har rätt pedagog. Nilla hade själv problem med spänningar i sitt spel innan hon kom till Gertler. ”Med hans metod blev jag medveten om att jag spelade med min talang och mitt temperament, men tekniken var helt fel. Jag tvingades lära om, och utan den nystarten hade jag aldrig fått spela som solist över hela världen och vunnit alla fina priser”.

Vem passar metoden?
Gertler-metoden passar alla violinister som har talang och vill satsa på sitt spelande. Dock tar Nilla bara emot elever som ännu inte fyllt 30 år.

Nillas elever
Nilla kan skryta med att alla elever som tagit diplom hos henne är i arbete i dag. Bland dem finns två konsertmästare i Holland, en i Kanada, Tyskland, Frankrike, Italien och en i Sverige. En av eleverna heter André Rieu, och är i dag berömd violinist med sin Strauss-orkester.

Här är ett brev från en annan elev, Sonja Haering:

Lieve Nilla (mag ik U nog zo noemen?)
Ik weet niet in hoever U zich nog aan mij herinnert. Maar ik denk nog heel heel vaak aan U en uw waardevolle lessen.
Ik heb vier jaar lang les bij u gehad in Maastricht en ben ook enkele keren bij u in Brussel geweest. Het is zeker niet de gepaste manier om u op deze weg te bedanken maar
ik ben al een tijdje naar u ’op zoek’ om u van harte ’dank u wel’ te zeggen voor alles wat ik van u heb geleerd.
Ik hoor soms nog uw woorden letterlijk in mijn oor:). De dingen die ik van u heb geleerd zijn goud waard voor mij als muzikante, als leerkracht voor mijn leerlingen, voor mijn begrip van muziek en zelfs als mama van mijn kinderen.

Hopelijk stelt u het goed en bent u gezond en gelukkig !
Heel hartelijke en lieve groetjes
Sonja