[Biography in English]

Utdrag ur André Gertlers biografi, 1994 – 1995:

”Jag skulle vilja ägna några rader åt mina hundratals framstående elever, och också nämna några av de allra yppersta:
Nilla Pierrou, svensk violinist med enastående begåvning psykologiskt och violintekniskt sett. Hon fick sitt solistdiplom från konservatoriet i Bryssel med den högsta utmärkelsen och gratulationer av juryn. Enligt konservatoriets administration är en sådan utmärkelse mycket sällsynt, kanske till och med unik i dess historia. Nilla Pierrou prisbelönades i åtta internationella tävlingar i Europa, bland andra Bach-tävlingen i Leipzig, Szigeti-tävlingen i Budapest, ARD-tävlingen i München, nordiska tävlingen i Aarhus, och i åtskilliga av dem har hon belönats med ett lysande första pris. Nilla Pierrou är för närvarande professor vid konservatoriet i Maastricht, där hon har elever som regelbundet vinner priser i internationella tävlingar.”

[Läs Gertlers ord på originalspråket franska här]

Violinisten Nilla Pierrou skapade sig en lysande bana under 40 år som solist och kammarmusiker ute i Europa och i USA med konsertturnéer, radio- och skivinspelningar. Under 28 år bildade hon en duo med den belgiske pianisten Eugène De Canck och under tre år var hon medlem i den 1980 nybildade Gertler-kvartetten. 1977 utnämndes hon till professor vid Musikkonservatoriet i Maastricht, där hon kom att undervisa i 24 år. Många av hennes elever är numera solister och konsertmästare i Tyskland, Nederländerna, Sverige, Kanada eller Italien. Många har blivit pristagare vid såväl nationella som in- ternationella violintävlingar. Man kan här nämna tävlingar som Oscar Back (ett 1:a pris) i Amsterdam, Lipizer i Gorizia och Szymanowski i Bryssel. Eleverna kom inte bara från Europa, även från Australien,

Kanada, Kazakstan, Iran och Sydkorea. Hon har lett master classes i Budapest och Szombathely (H) som Gertlers assistent i Bartók-seminarium, Goslar och Hamm (D), i Dworp, Malle och Spa (B), i Amsterdam och Rotterdam (NL), i sydkoreanska Daegu, i Limoges (F) och i Rättvik och Västervik.

Nilla Pierrou kom till Bryssel 1970 för fortsatta studier. Examinationen skedde 1972 med ’de Grootste onderscheiding’ när Brysselkonservatoriets jury gav henne sin högsta utmärkelse: diplom+lyckönskningar! Hon har med stor framgång deltagit i tävlingar som Föreningen Nordens stråktävling 1969, ARD i München 1972, Szigeti Budapest 1973, Bach Leipzig 1976, Unesco Tiji Bratislava 1977 – alla med 1:a pris som resultat – och ytterst hedrande i en handfull andra därtill. 1973 tilldelades hon Eugène Ysaÿe- medaljen för tolkningar av dennes verk.

Under åren med Maastricht som fast verksamhetsuppgift blev det förstås även många gästspel och turnéer, skiv- och radioinspelningar. Hon har konserterat i 21 länder och med symfoniorkestrarna i Ala- bama, New Hampshire, Wien, Berlin, Cluj, Limburg, Göteborg, Malmö och Neapel, med Gewandhaus i Leipzig, med Festival Strings Luzern, med Washington Chamber Orchestra, med Junge Deutsche Philharmonie, med Bayerska, Belgiska, Finska, Schweiziska och Ungerska Radions symfoniorkestrar liksom en handfull radioorkestrar därtill, med filharmonikerna i Dresden, Oslo, Stockholm, Lissabon, Bergen, Budapest och Karl-Marx-Stadt och självfallet med orkestrar i hela Sverige utöver de nämnda.

1998 grundade Nilla i Bryssel sin privata skola André Gertler Violin Academy. 2005 flyttade hon hem till Sverige efter nästan 40 år utomlands och bor nu i Floda, Göteborg, dit elever kan komma för enskilda lektioner. Hon fortsätter att undervisa enligt den världsberömda Gertler-metoden. ”Bara i en avspänd kropp kan man tänka och musicera fritt” (utan problem med stråkdarr, intonationsproblem, spänningar eller stela leder). Hennes instrument i denna box är en Stradivarius 1723 ‘Ex Joachim’ (lånad av Erik Järnåker) och ett eget instrument byggt 1748 av Januarius Gagliano.

Christer Eklund

Nilla Pierrou

Foto: Lennart Edvardsson, Rättvik 2011

”Nilla Pierrou ger allt i sitt spel, det är yppigt och generöst, det flammar av lidelse, det gnistrar, det skimrar i silat ljus, det är meditativt”

– Le Soir, Bruxelles 1984

Relaterat
Nillas egen berättelse om sin karriär 
– Borlängeflickan Nilla Pierrou blev världsviolinist och professor (En artikel om Nilla, som publicerades i Tunabygdens Hembygdsförenings årsskrift 2010, skriven av vännen Lena Gäfvert)