Recension av ”Nilla Pierrou och en Stradivarius” i Hifi & Musik

Recension från magasinet HiFi & Musik, nr 7-8 2012:

En av våra främsta violinister är Nilla Pierrou, som främst på 1970- och 1980-talen gjorde en imponerande karriär. Hennes inspelningar av bland annat Peterson-Bergers violinkonsert, Aulins Akvareller och Beckmans violinsonat är smått legendariska. Ändå är hon inte så känd här hemma som hon borde vara, vilket kan bero på att en stor del av hennes gärning kom att äga rum i Bryssel och på andra håll i Europa.

Nu har det kommit ut ett album om tre CD som sammanfattar hennes rika verksamhet. Här finns två mindre kända violinkonserter (Hubays nr 3 och Kersters) som visar sig vara mycket bra musik, samt 14 sonater och småstycken av tio tonsättare, de flesta med ”huspianisten” Eugène De Canck.

Bland tonsättarna hittar Bartók, Grieg, Haydn, Kodály, Söderlundh och Aulin. Detta är ett synnerligen informativt och välgjort porträtt av en utsökt artist.
SJ

Kommentarer inaktiverade.